COPYRIGHT

De auteursrechten van alle op deze website weergegeven foto’s en teksten berusten uitsluitend bij Eddy De Moor. Hetzelfde geldt voor de foto's van deze auteur op andere websites of clouds zoals Picasa of Google Photos waar via deze website wordt naartoe geleid. Het is niet toegestaan om zonder zijn schriftelijke toestemming foto's te vermenigvuldigen, te verspreiden of te publiceren op welke wijze dan ook. Alleen indien er daarover een schriftelijke overeenstemming werd bereikt is (her)gebruik toegestaan. In dat geval is de uitdrukkelijke naamsvermelding van de fotograaf verplicht, alsmede de aanduiding dat het copyright van de foto's bij de fotograaf ligt.

Webcover 2 10/2017

Webcover 2 10/2017

101.000 bezoekers : een erg mooi aantal !

Meer dan 101.000 bezoekers bezochten deze weblog sinds zijn bestaan.
Het doet mij bijzonder veel plezier vast te stellen dat zoveel mensen de weg naar deze site vonden. Ik dank hen van ganser harte voor deze belangstelling.

EDM

maandag 11 maart 2013

Herzele : Sint-Martinuskerk definitief geklasseerd sinds februari 2013 !


Nachtelijke opname van de Sint-Martinuskerk - (c) Eddy De Moor
Op 12 maart 2012 werd reeds beslist in de voorlopige bescherming van 8 Oost-Vlaamse parochiekerken, waaronder de Sint-Martinuskerk in Herzele. 

Deze beslissing, die kaderde binnen de thematische selectie van religieus erfgoed in neostijlen in Vlaanderen, werd eind februari 2013 definitief bevestigd aan de gemeente Herzele. 

De vroegste bouwgeschiedenis van de Sint-Martinuskerk gaat vermoedelijk terug tot de 10de eeuw. In de 19de eeuw werd ze voor het eerst uitgebreid en werd het koor naar het westen georiënteerd. In 1912 werd het schip, het koor en de sacristie opnieuw opgebouwd onder leiding van de Gentse architect Henri Valcke. Het is een voorbeeld van één van de kerken die door hem in aangepaste neostijl werden uitgebreid.

Vooral de oostpartij is karakteristiek voor de kerk. Hierin zitten de eerder al beschermde kerkdelen, de toren en zijkapellen, verwerkt. De kwaliteitsvolle uitbreidingen met rijke detaillering in neostijl met gotische elementen zijn typerend voor het oeuvre van de architect. 

"Voor de dienst Onroerend Erfgoed is het vooral de (architectuur)historische en artistieke waarde van onder andere het gebouw, het altaar, de schilderijen en de glasramen samen die deze bescherming verantwoorden."

Eddy De Moor

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Uw reactie en/of commentaar is welkom.
Aarzel niet om die hier neer te schrijven.
Bedankt.

EDM
---------------------------------------------------